Met jezelf op weg

Doorlopende therapiegroep

Als achtergrond, dit verhaal:
Het is als een reis... Soms rij je maar wat rond, niet goed wetend waar naar toe. Dat hoeft ook niet altijd, want het onderweg-zijn, kan op zich een hele belevenis zijn. Je ziet leuke dingen, komt interessante mensen tegen en geniet van steeds nieuwe, vaak verrassende indrukken. Dat kan fijn en kan je best een tijdje volhouden. Maar soms wil je wel iets meer weten: waar ben ik dan wel? Hoe heet dit? Wie zijn deze mensen?
Dan neem je de kaart en bestudeer je je reisroute, de plekjes waar je bent geweest. Je volgt de kronkelige weg met je vinger en leest behoedzaam al die – soms bijna onuitspreekbare – namen. Je zoekt een reisgids en grasduint wat in de historische achtergrond, in uitleg over fauna en flora, cultuur en klimaat... Zo ontdek je misschien nog nieuwe plekjes die je wil bezoeken en verkennen, nieuwe wegen en paden die je nieuwsgierig maken, die je graag wil verkennen. En je gaat weer op weg. En je gaat in dialoog met de mensen ter plekke. Er is altijd wel iemand met wie je een taal vindt die je beiden iets kan duidelijk maken. Soms letterlijk met gebruik van handen en voeten.

En als jij nu eens dat land bent?
Als je je nu eens afvraagt welke paden en kronkelweggetjes er in jouw geest zitten? Als je eens op zoek gaat naar die onontgonnen plekjes binnen in jou? Nee, een echte reisgids is er niet, maar zijn er niet nog fotoalbums, poëzie-albums uit je kindertijd, een schriftje met gedichtjes die je op je veertiende schreef? Zijn er niet onzichtbaar geschreven verhalen over de folklore en klederdracht in de koffer van jouw geheugen? Misschien vind je wel iemand die daarin jouw taal spreekt. Op die manier ga je jezelf in kaart brengen, inclusief de plaatsen waar je nog niet bent geweest, maar die misschien best de moeite zijn om te verkennen. Je schrijft je eigen reisgids en maakt misschien een heldhaftig plan voor een ontdekkingstocht.

Je staat er niet alleen voor: er is een gids. Hij kent deze streek misschien niet op zijn duimpje, maar is gespecialiseerd in het ontdekken van nieuw terrein en weet veel over het ontstaan van kraters, meren en bergen. De gids kent de natuurelementen, kan je op je gemak stellen als er een onweer dreigt, of je uit het moeras helpen, al jij roekeloos een wat gevaarlijke richting bent uitgestapt. Hij zegt je niet welk pad te volgen, maar loopt met je mee en vangt je op als je een te grote stap in één keer hebt willen nemen – de rotsblok te immens.

Er zijn ook anderen – anderen die ook op reis zijn, die hun eigen queeste kennen. Die jou misschien kunnen waarschuwen voor het gevaar van draaikolken als je ronddobbert op het binnenmeer van je gedachten. Ze kunnen je vertellen over hun ervaringen op kronkelige paden of bij een barre tocht naar een top. Soms luisteren ze naar jouw verhalen en drinken ze jouw kennis en levenswijsheid of laten ze zich door jouw reis inspireren en uitdagen en brengt het hen weer een stukje dichterbij – dichterbij zichzelf, dichterbij anderen.

Reizen is zo leuk, zo verrassend, zo bevrijdend. Het is best ook hard: de rugzak zwaar, het slaapmatje dun en hard en als je denkt 'achter de volgende bocht is het', verschijnt er geheid nog wel een nieuwe. Als je heel eerlijk bent, denk je soms wel eens 'waarom in hemelsnaam! Waarom doe ik dit toch?' Maar voorbij die uiteindelijk laatste bocht, ligt het antwoord voor je klaar: een waterval waarin je kan afkoelen, een vergezicht waarin je verdrinkt, of eindelijk de zee...
En een zee van gevoelens laten al die inspanningen wegdrijven. Daarvoor doe je het: al dat gezwoeg, voor dat moment, dat je weer een heel eind meeneemt.

Als jij ook op ontdekkingsreis wil naar jezelf,
jouw kaart wil leren kennen,
jouw reisgids wil schrijven.
Als je wil drijven op leuke herinneringen
of diepe kraters wil onderzoeken
...
Je bent welkom
bij 'Met jezelf op weg'

Werkwijze: In deze therapiegroep gaan we samen op weg, op weg met onszelf, op weg naar onszelf. Ons doel is wat meer van onszelf te weten te komen, dichterbij te komen, en meer vrij te kunnen kiezen voor wie we zijn.
We bewandelen hiertoe verschillende wegen. Samen praten, lachen, tekenen, schreeuwen, dansen, voelen, bewegen, schrijven, spelen, analyseren, dromen, onderzoeken... Alles kan, niets ligt vast, alleen de richting: richting onszelf.